Getty geeft zich gewonnen: foto’s uit de beeldbank van het fotoarchief mogen onder voorwaarden gratis worden gebruikt op internet. 

If you can’t beat them, join them, moet fotoarchief Getty hebben gedacht. Het bedrijf kwam erachter dat duizenden foto’s waarop zij het copyright hebben, al overal te vinden zijn op internet. Zonder bronvermelding. Daarom geeft Getty een groot aantal foto’s helemaal vrij. Vanaf nu mogen blogs en socialemediasites de Getty-foto’s gratis gebruiken. 

Ingebed

Via de website van Getty kunnen foto’s ‘ingebed’ worden in socialemedia-uitingen. In totaal komen 35 miljoen foto’s beschikbaar. Bijvoorbeeld van sportevenementen, modeshows, en bijvoorbeeld Oscaruitreikingen. Aan de foto’s komt echter wel een code te hanhen, die terugverwijst naar de website van Getty.

Dat systeem lijkt op dat waarmee Youtube-video’s in een website kunnen worden geplakt. Bij de foto’s komt altijd het Getty-logo te staan, en een ‘credit’ voor de fotograaf.

Advertenties

Net zoals Youtube dat doet, kan Getty de code gebruiken om gerichte advertenties te plaatsen. Zo kan het bedrijf toch nog verdienen aan de catalogus.

Van een aantal historische gebeurtenissen zijn de foto's echter niet op te vragen; bijvoorbeeld van de aanslagen op het World Trade Center en de protesten op het plein van de Hemelse Vrede in 1989.

De beslissing valt slecht onder fotografen. Die zien liever niet dat Getty hun beelden voor gratis weggeeft. Kennelijk kan Getty het illegaal gebruik van de foto's in de hoeken en gaten van het internet niet bestrijden.

Niet voor niets

"Voor sommige fotografen zal dit betekenen hun foto's nooit commercieel zullen worden gebruikt en dat ze er nooit aan zullen verdienen", zegt fotojournalist Daniela Bowker tegen de BBC. "Voor hen weegt heel zwaar dat ze niet voor niets werken, en dat ze het niet doen om in de publiciteit te komen. Publiciteit brengt geen boord op de plank, zeggen ze."

PR-bureaus, kranten en anderen die commercieel gebruik maken van de foto's zullen overigens voor de foto´s moeten blijven betalen.

 

 

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl